abr

Congres ‘Aanpak antibioticaresistentie in de ouderenzorg’

Antibioticaresistentie is een groeiend probleem in de ouderenzorg. Een gezamenlijke aanpak tegen het ontstaan en verdere verspreiding van resistentie is hard nodig. Daarom slaan we de handen ineen. Kom maandag 19 november 2018 naar het congres ‘Aanpak antibioticaresistentie in de ouderenzorg’ van het ministerie van VWS, het RIVM en Vilans. Samen staan we sterker!

De aanmelding voor het congres Aanpak antibioticaresistentie in de ouderenzorg is gesloten. We nodigen je van harte uit om maandag 19 november naar het congres te komen. Ter plekke maken we een naambadge en kun je kiezen uit verschillende workshops.

Programma

12.00 – 13.00 uur – Inloop met lunch
13.00 – 13.05 uur – Welkom
Lennart Booij, dagvoorzitter
13.05 – 13.15 uur – Opening
Kees van der Burg, Directeur-generaal langdurige zorg VWS
13.15 – 13.30 uur – Eerste resultaten Punt Prevalentie Onderzoek
Jaap van Dissel, Directeur Centrum Infectieziektebestrijding RIVM
13.30 – 13.45 uur – MRSA, daar ben je mooi klaar mee!
Margreeth Kasper, bestuurder Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe
13.45 – 14.05 uur – Praktijkpanel: De impact van een uitbraak
Pieter Schimmel (Specialist Ouderengeneeskunde Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe), Nettie Verduijn (Specialist Ouderengeneeskunde Pieter van Foreest), Charlotte Michels (Deskundige infectiepreventie Zorggroep Apeldoorn) en Gerda van Amstel (verpleegkundige Zorggroep Apeldoorn)
14.05 – 14.15 uur – Lancering campagne: Goed verzorgen = Schoon verzorgen
14.15 – 14.30 uur – Wissel
14.30 – 15.30 uur – Workshop ronde 1
15.30 – 15.45 uur – wissel
15.45 – 16.45 uur – Workshop ronde 2
16.45 – 17.30 uur – Borrel

Ontdek wat jij kunt doen tegen antibioticaresistentie in de ouderenzorg

Leer tijdens de plenaire opening hoeveel resistente bacteriën er op dit moment voorkomen in Nederlandse verpleeghuizen en maak kennis met de werkwijze van een organisatie die te maken kreeg met een uitbraak.

Leer en ervaar

Antibioticaresistentie terugdringen vraagt om verschillende soorten activiteiten. Je houdt rekening met belangrijke aspecten als infectiepreventie, hygiënisch werken, monitoring en surveillance, juist gebruik van antibiotica, gedragsverandering en het handelen bij een uitbraak. Volg na de plenaire opening twee interactieve workshops, gekoppeld aan deze thema’s. Maak een keuze uit meer dan 20 workshops!

Je haalt tijdens dit congres niet alleen kennis op, maar ervaart in onze doe-omgeving ook het belang van hygiënisch werken. Speel bijvoorbeeld mee met de antibioticaresistentie quiz of check je persoonlijke hygiëne!

Voor wie?

Deskundigen infectiepreventie, verzorgenden en verpleegkundigen, hoofden facilitaire dienst, beleidsmedewerkers, kwaliteitsfunctionarissen, artsen microbiologie, specialisten ouderengeneeskunde, managers, directeuren en bestuurders, adviseurs, onderzoekers en studenten.

Kosten

Gratis

Accreditatie

We hebben accreditatie voor het vakgebied:

  • verzorgenden en verpleegkundigen (V&VN). Deelnemers krijgen 3 punten voor deelname aan het congres

Accreditatie aangevraagd

We hebben accreditatie aangevraagd voor verschillende vakgebieden:

  • specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso)
  • deskundigen Infectiepreventie (VHIG)
  • verpleegkundig specialisten
  • huisartsen, medisch specialisten en sociaal geneeskundigen (ABAN)

Laat je inspireren en ga naar huis met concrete hulpmiddelen, ideeën en inspiratie die je direct in je eigen organisatie kunt inzetten! Deelname aan het congres is kosteloos!