abr
Doe de challenge

Handhygiëne

Handhygiëne is een heel belangrijk onderdeel van hygiënisch werken. Zeker als je verspreiding van en besmetting met ziektekiemen wil voorkomen. Ondanks het feit dat we allemaal zo veilig en schoon mogelijk werken, lukt het niet altijd om op het juiste moment je handen te reinigen of te desinfecteren. Wat is handhygiëne precies en waarom is het toepassen ervan zo belangrijk?

Wat is handhygiëne?

Handhygiëne is handen wassen met water, zeep en een papieren handdoek of handen desinfecteren met handalcohol. Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
Handalcohol kun je bijna altijd gebruiken, behalve in de volgende situaties:

  • Zichtbaar vuil op je handen
  • Natte handen
  • Plakkerige handen
  • Na eigen wc-gebruik

Dan is het wassen van de handen met water en zeep en het afdrogen met een papieren handdoek noodzakelijk.

Module handhygiëne in leeromgeving hygiënisch werken

Wanneer was je je handen met zeep en wanneer juist niet? Hoe werkt een besmetting eigenlijk? Zorg dat je antwoord kunt geven op deze en nog meer vragen en begin vandaag nog samen met je team aan de hygiëne-challenge en kom Noro-vrij de winter door!

Waarom is het toepassen van handhygiëne in de zorg zo belangrijk?

‘Helaas is de basishygiëne in de zorg niet altijd goed op orde,’ zegt Jolande Nelson, deskundige infectiepreventie. ‘Rond 80 procent van de zorgprofessionals past geen handhygiëne toe wanneer dit wel nodig is’. Schokkende cijfers, terwijl handhygiëne niet moeilijk maar wel enorm effectief is. Handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om voorkomen van besmetting met ziektekiemen. Dit betekent dat je je handen moet reinigen op de juiste manier en op de juiste momenten.

Hoe pas je handhygiëne goed toe?

Handhygiëne heeft alleen zin als je het op de juiste manier doet. Er zijn twee manieren: wassen met water en zeep of het gebruik van handalcohol. Beide manieren zijn goed en kunnen in de meeste gevallen worden toegepast. Het is afhankelijk van de situatie wat je het prettigst vindt.
Om je weer even op te frissen twee instructievideo’s waarin kort en duidelijk wordt uitgelegd hoe je handhygiëne op de juiste manier toepast. Deze twee video’s laten zien hoe je je handen moet wassen en desinfecteren.

Wanneer moet je je handen wassen?

Ken jij de vijf momenten van handhygiëne van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)? En kun je ze ook goed navertellen? Onderzoeker Gwen Teesing van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC merkte in de praktijk dat deze vijf momenten voor veel zorgmedewerkers best ingewikkeld of verwarrend zijn. Daarom bedacht zij andere termen voor in het verpleeghuis. Die ook nog eens veel gemakkelijker te onthouden zijn.

  • Kamer In (moment 1 van de WHO)
  • Kamer Uit (moment 4 en 5 van de WHO)
  • Voor Schoon (moment 2 van de WHO)
  • Na Vies (moment 3 van de WHO)

Dit zijn dus geen andere regels dan de vijf momenten van de WHO, maar het wordt wel anders uitgelegd.

DOE DE HYGIËNE-CHALLENGE

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 600 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

Lees verder op Resistentie preventie

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.