abr
Doe de challenge

Waar vind ik meer informatie?

Als verpleegkundige of verzorgende is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van hygiënisch werken. Hoe weet je of de informatie betrouwbaar is? En waar zoek je de informatie? We zetten verschillende websites voor je op een rij.

Doe de hygiëne challenge!

Regionale Zorgnetwerken ABR

In Nederland zijn tien regionale zorgnetwerken ABR. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen zorginstellingen, organisaties en zorgprofessionals in een bepaalde regio. Een zorgnetwerk ABR houdt zich bezig met het voorkomen, bestrijden en terug te dringen van antibioticaresistentie.

Publiek ZIPnet

Publiek ZIPnet is een website speciaal voor zorgprofessionals in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg. Op publiek ZIPnet vind je protocollen, checklisten en beleid gebaseerd op de landelijke richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie. Ook bieden ze praktische informatie over hygiënemaatregelen bij cliënten met een infectie of multiresistente bacterie.

Lees meer op de website van Publiek ZIPnet

Zorg voor Beter

Op het kennisplein Zorg voor Beter vind je betrouwbare en actuele informatie over de ouderenzorg. Het kennisplein richt zich op verzorgenden en verpleegkundigen in de ouderenzorg.

Lees meer op de website van Zorg voor Beter

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet zich al meer dan 100 jaar in voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Het RIVM onderzoekt, analyseert en verzamelt gegevens die belangrijk zijn voor de volksgezondheid, zoals antibioticaresistentie in de zorg. Op de website van RIVM vind je richtlijnen voor het gebruik van antibiotica en de verzorging van kwetsbare mensen in het verpleeghuis.

Lees meer op de website van RIVM

Richtlijnen Verenso

Verenso zet zich in voor het ontwikkelen en actualiseren van handreikingen, richtlijnen en kwaliteitsinstrumenten. De vereniging van en voor specialisten ouderengeneeskunde zet zich in om wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor haar leden.

Lees meer op de website van Verenso

Kick protocollen

In de KICK-protocollen databank vind je ruim 500 protocollen voor voorbehouden, risicovolle en overige handelingen. Deze protocollen worden actueel gehouden op basis van onderzoek, nieuwe richtlijnen, wet- en regelgeving en reacties van gebruikers. Door een abonnement af te sluiten beschik je over de meest actuele protocollen. De KICK-protocollen zijn eenvoudig te benaderen via de gebruiksvriendelijke en krachtige zoekmachine en kun je makkelijk integreren in een ECD of online leeromgeving.

Lees meer op de website van Vilans over de KICK-protocollen

AAN DE SLAG

Het is tijd voor actie. Samen moeten we ABR de wereld uit helpen. Want Goed verzorgen = Schoon verzorgen. Maar dat lukt alleen als we elkaar actief helpen om echt hygiënisch te werken. Niet voor even, maar altijd. En daarbij geldt: afspraak = afspraak.

Button - direct aan de slag

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.