X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr

Wereldwijde conferentie tegen antibioticaresistentie in Nederland

In april 2019 organiseert Nederland samen met de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) een wereldwijde conferentie over de strijd tegen antibioticaresistentie. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg bekend gemaakt tijdens de G20-bijeenkomst in Argentinië.

In Nederland is de laatste jaren steeds meer aandacht voor antibioticaresistentie. In de ouderenzorg is het zelfs een groeiend probleem. Een gezamenlijke aanpak en verdere verspreiding van resistentie is daarbij hard nodig.

Onzorgvuldig gebruik antibiotica

In andere landen wordt vaak onzorgvuldig gebruik gemaakt van antibiotica. Hierdoor loop je meer risico op resistente bacteriën. Bruins: ‘Denk maar aan de MRSA-bacterie die we steeds vaker zien tegenkomen in zieken- of verpleeghuizen. Bacteriën houden zich niet aan landsgrenzen, daarom is internationale samenwerking hierbij letterlijk van levensbelang.’ Wereldwijd vallen er ongeveer 700.000 doden als gevolg van antibioticaresistentie. In de toekomst kan dit aantal flink stijgen. Om dit tegen te gaan hebben de G20-ministers hun handtekening gezet onder een verklaring over zorgvuldig gebruik van antibiotica, steun aan maatregelen voor infectiepreventie en samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Congres Aanpak antibioticaresistentie in de ouderenzorg

Op 19 november organiseren het ministerie van VWS, het RIVM en Vilans het congres ‘Aanpak antibioticaresistentie in de ouderenzorg’. Tijdens het congres haal je kennis op over antibioticaresistentie, maar je ervaart ook het belang van hygiënisch werken. Speel bijvoorbeeld mee met de antibioticaresistentiequiz of check je persoonlijke hygiëne. Meld je aan voor het congres Aanpak antibioticaresistentie in de ouderenzorg en reserveer 19 november 2018 in je agenda.  Deelname aan het congres is gratis!

Bron: Rijksoverheid

Lees verder