X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr

‘Antibioticaresistentie? Daar raak je samen nooit over uitgeleerd’

Aan de slag

Iedereen leert anders. Daarom is het goed om bij de aanpak van antibioticaresistentie verschillende manieren van leren in te zetten. Tijdens het congres ‘Aanpak antibioticaresistentie in de ouderenzorg’ waar ik op 19 november bij aanwezig was, kwamen ze allemaal aan bod.

Esther Vreeken, adviseur Vilans

 

Gezamenlijk aan de slag

Als adviseur merk ik dat leren goed werkt als het een proces is dat gezamenlijk wordt doorlopen. Het is niet alleen leuker, het is ook gemakkelijker wanneer je elkaar kan helpen en inspireren. Iedereen heeft een rol en verantwoordelijkheid in het aanpakken van antibioticaresistentie. Daarom werkt het goed om samen uit te zoeken wat dat behelst. Gelukkig was er een grote diversiteit aan zorgprofessionals aanwezig op het congres. Denk aan verzorgenden, verpleegkundigen, artsen en deskundigen infectiepreventie. Daar hadden we het aanbod speciaal op ingericht. Maar resultaat! In elke zaal zat een goede mix van verschillende disciplines.

‘Een verhaal dat raakt wordt beter onthouden’

Wat ook goed werkt is het uitwisselen van ervaringen. Een persoonlijk verhaal raakt mensen en wordt daardoor beter onthouden. Dat merkte je ook bij het plenaire verhaal van Margreeth Kasper, bestuurder van de Zorggroep Noordwest-Veluwe. Zij vertelde over hoe zij geconfronteerd werd met een uitbraak op twee locaties en wat dat met medewerkers en naasten deed. Zo vroegen naasten van MRSA-dragers of ze hun partner, vader of moeder wel mochten knuffelen of kussen. Net zoals hygiënisch werken van iedereen is, zo geldt bij een uitbraak evenredig dat iedereen daardoor getroffen wordt.

Teamspirit

Het actieve leren is mijn persoonlijke favoriet. Helemaal als er een spelelement of een doe-activiteit aan wordt toegevoegd. Medewerkers in de zorg hebben het al zo druk. Dan is het fijn als het leren leuk en praktisch is en ook bijdraagt aan de teamspirit. Het Living Lab op het congres was een doe-omgeving waar je je op interactieve wijze ook het belang van hygiënisch werken kon ervaren. Door mee te doen aan de ABR- quiz of de persoonlijke hygiënecheck te doen samen met een collega. In de workshop ‘Veranderen doe je samen’ gingen de deelnemers op een denkbeeldige lijn van 1 tot 10 bij het cijfer staan dat zij zichzelf gaven voor het hygiënisch werken. Om vervolgens daarna in gesprek te gaan met elkaar. Het zijn relatief simpele en laagdrempelige manieren met een groot effect.

Doe de hygiëne challenge!

Klassieke vorm van leren

En ja, er is ook kennis die in eerste instantie op de klassieke manier tot je genomen moet worden, zoals wat antibioticaresistentie is. Al kan dat soms best taaie kost zijn. Toch ben ik van mening dat je taaie kost ook leuk kan maken. Alleen al de manier waarop je het presenteert biedt legio mogelijkheden! Daarnaast is het goed om te beseffen dat mensen van nature de neiging hebben om direct over te gaan op kennisoverdracht en vaak onbewust vergeten om voldoende tijd te besteden aan het belang en de meerwaarde van de (nieuwe) kennis. Dat helpt ook weer om het beter te kunnen houden.

De kracht van herhalen

Over onthouden gesproken, vergeet dan zeker ook niet om informatie te herhalen. Wist u dat als u mensen iets wilt laten onthouden, u dat dan minstens 7 keer moet herhalen? Bij voorkeur wordt de kennis elke keer op een net iets andere manier gebracht zodat de ontvanger geprikkeld blijft. Hierbij helpt een mooie mix van verschillende leerelementen.

Ook samen leren na en zonder een congres

Was uw organisatie niet vertegenwoordigd op het congres? Dat geeft niets. Ook uw organisatie kan namelijk gebruik maken van de gratis toegankelijke leeromgeving ‘Hygiënisch werken’. Dit leertraject is speciaal ontwikkeld voor teams en gaat uit van 70 % actief, 20 % intervisie (ervaringen uitwisselen) en 10 % formeel leren. Daarnaast hebben we ook teams op het congres aangemoedigd om hiervan gebruik te maken. Want antibioticaresistentie? Daar raak je samen nooit over uitgeleerd.

Doe de hygiëne-challenge

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 100 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

Lees verder