X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr

6 vieze bronnen in het verpleeghuis

Doe de challenge

‘Smartphone is het nieuwe vaatdoekje’ kopte de NOS eerder. Niet alleen de smartphone is een bron van bacteriën, ook de deksels van afvalemmers en waszakhouders kunnen bacteriën bevatten. Zélfs de snoeppot met onverpakte snoepjes is niet veilig. Welke bronnen zijn er nog meer? En nog voor belangrijker: wat kun je eraan doen?

norovrij de winter door

1. Bediening pospoeler/vermaler

In het verpleeghuis krijg je te maken met bewoners die hulp nodig hebben bij het toiletbezoek. Voor deze bewoners gebruik je een po. Hierdoor krijg je dus te maken met bloed, urine of andere lichaamsvloeistoffen. De kans op verspreiding is groot. Trek daarom, om jezelf te beschermen, altijd handschoenen aan. Ook als je een gebruikte po in de pospoeler plaatst. Werk altijd op een goede en hygiënische manier, zodat je de verspreiding van micro-organismen zo klein mogelijk maakt.

2. Deksels afvalemmers en waszakhouders

Deksels van afvalemmers en waszakhouders raak je vaak aan als je iets weggooit of schoonmaakt. Zeker als er geen pedaalbediening op zit. Dat betekent dat je met je handen aan vuil wasgoed hebt gezeten of aan afval en vervolgens het deksel aanraakt. Als je je handen niet goed wast of desinfecteert verspreid je, bewust of onbewust, micro-organismen. Want nadat jij het deksel hebt aangeraakt, raakt jouw collega ook het deksel aan. Daarmee heb je een kans op verspreiding. Daarom is het belangrijk dat alle waszakhouders en afvalzakhouders een voetpedaal hebben. Zodat niemand met de handen aan de deksels hoeft te zitten.

3. De werktelefoon of tablet

77 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen is vanuit de werkgever verplicht om een smartphone of tablet te gebruiken. Zonder dat je het misschien doorhebt is je telefoon erg vies. NOS kopte niet voor niets ‘Smartphone is het nieuwe vaatdoekje’.

Volgens de richtlijnen kun je mobiele apparaten beter niet gebruiken tijdens het gebruik met cliënten. Maar soms ontkom je er niet aan. Probeer mobiele apparaten daarom altijd met schone handen te gebruiken. Zo voorkom je besmetting en verspreiding van bacteriën.

4. Handgrepen van tilliften

Tilliften gebruik je vaak voor bewoners die niet zelf uit bed kunnen komen. Als je je handen niet goed wast of desinfecteert verspreid je, bewust of onbewust, micro-organismen. Deze bacteriën kun je dan overdragen op de handgrepen van de tillift. Als je hierna iets anders aanraakt, zoals een koffiekan of de bewoner, kunnen de bacteriën ook daar weer terecht komen.

Het is belangrijk om de tilliften op te nemen in een schoonmaakschema, zodat de tillift structureel wordt gereinigd. Als dit allemaal op orde is, maak je de kans op verspreiding via de tillift zo klein mogelijk.

5. De snoeppot met onverpakte snoepjes

Lekker snoepen doen we allemaal wel eens. Zeker als er een snoeppot voor je neus staat. Als iemand zijn handen niet goed wast en vervolgens een onverpakt snoepje pakt, zitten de bacteriën aan de andere snoepjes. De verspreiding begint zodra een andere collega een snoepje pakt.  Bedenk dus voordat je een snoepje pakt of je handen schoon zijn. Zijn ze niet schoon? Desinfecteer dan je handen of was je handen met water en zeep als ze zichtbaar vuil zijn. Is er op jouw afdeling een uitbraak van Noro of influenza? Dan is het advies om de snoeppot helemaal niet te gebruiken, omdat de kans dan heel groot is.

6. Zieke bezoekers

Zieke bezoekers zijn natuurlijk geen vieze plek, maar vormen wel een belangrijke bron van het overbrengen van bacteriën. Als een bezoeker ziek is, lopen kwetsbare mensen het risico om ook ziek te worden. Maak daarom met elkaar afspraken dat bezoek niet komt wanneer de bezoeker klachten heeft die duiden op griep, braken of diarree.

DOE DE HYGIËNE-CHALLENGE

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 800 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

LEES VERDER

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.