Naar hoofdinhoud Naar footer

6 vieze bronnen in het verpleeghuis

Gepubliceerd op: 22-02-2022

Veel mensen weten inmiddels wel dat hun smartphone vaak een bron is van allerlei bacteriën. Het scherm van een telefoon zou zelfs meer bacteriën bevatten dan een wc-bril. Maar in een verpleeghuis zijn er nog veel meer bronnen van bacteriën. Lees hier welke dat zijn en wat je eraan kunt doen.

1. Bediening pospoeler/vermaler

In het verpleeghuis krijg je te maken met bewoners die hulp nodig hebben bij het toiletbezoek. Voor deze bewoners gebruik je een po. Hierdoor krijg je dus te maken met bloed, urine of andere lichaamsvloeistoffen. De kans op verspreiding is groot. Trek daarom, om jezelf te beschermen, altijd handschoenen aan. Ook als je een gebruikte po in de pospoeler plaatst. Werk altijd op een goede en hygiënische manier, zodat je de verspreiding van micro-organismen zo klein mogelijk maakt.

  • Bekijk in deze how-to video hoe je een po op een hygiënische manier naar de po-spoeler brengt.
YouTube video thumbnail

2. Deksels afvalemmers en waszakhouders

Deksels van afvalemmers en waszakhouders raak je vaak aan als je iets weggooit of schoonmaakt. Zeker als er geen pedaalbediening op zit. Dat betekent dat je met je handen aan vuil wasgoed hebt gezeten of aan afval en vervolgens het deksel aanraakt. Als je je handen niet goed wast of desinfecteert verspreid je, bewust of onbewust, micro-organismen. Want nadat jij het deksel hebt aangeraakt, raakt jouw collega ook het deksel aan. Daarmee heb je een kans op verspreiding. Daarom is het belangrijk dat alle waszakhouders en afvalzakhouders een voetpedaal hebben. Zodat niemand met de handen aan de deksels hoeft te zitten.

  • In deze video zie je hoe je wasgoed op een hygiënische manier afvoert.
YouTube video thumbnail

3. De werktelefoon of tablet

77 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen is vanuit de werkgever verplicht om een smartphone of tablet te gebruiken. Zonder dat je het misschien doorhebt is je telefoon erg vies. Volgens de richtlijnen kun je mobiele apparaten beter niet gebruiken tijdens het gebruik met cliënten. Maar soms ontkom je er niet aan. Probeer mobiele apparaten daarom altijd met schone handen te gebruiken. Zo voorkom je besmetting en verspreiding van bacteriën.

  • Maak jij de smartphone echt goed schoon? Bekijk de how-to video over het schoonmaken van je smartphone.

4. Handgrepen van tilliften

Tilliften gebruik je vaak voor bewoners die niet zelf uit bed kunnen komen. Als je je handen niet goed wast of desinfecteert verspreid je, bewust of onbewust, micro-organismen. Deze bacteriën kun je dan overdragen op de handgrepen van de tillift. Als je hierna iets anders aanraakt, zoals een koffiekan of de bewoner, kunnen de bacteriën ook daar weer terecht komen.

Het is belangrijk om de tilliften op te nemen in een schoonmaakschema, zodat de tillift structureel wordt gereinigd. Als dit allemaal op orde is, maak je de kans op verspreiding via de tillift zo klein mogelijk.

5. De snoeppot met onverpakte snoepjes

Lekker snoepen doen we allemaal wel eens. Zeker als er een snoeppot voor je neus staat. Als iemand zijn handen niet goed wast en vervolgens een onverpakt snoepje pakt, zitten de bacteriën aan de andere snoepjes. De verspreiding begint zodra een andere collega een snoepje pakt.  Bedenk dus voordat je een snoepje pakt of je handen schoon zijn. Zijn ze niet schoon? Desinfecteer dan je handen of was je handen met water en zeep als ze zichtbaar vuil zijn. Is er op jouw afdeling een uitbraak van Noro of influenza? Dan is het advies om de snoeppot helemaal niet te gebruiken, omdat de kans dan heel groot is.

6. Zieke bezoekers

Ziekte bezoekers zijn natuurlijk geen vieze plek, maar vormen wel een belangrijke bron van het overbrengen van bacteriën. Als een bezoeker ziek is, lopen kwetsbare mensen het risico om ook ziek te worden. Maak daarom met elkaar afspraken dat bezoek niet komt wanneer de bezoeker klachten heeft die duiden op griep, braken of diarree.