X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr
Doe de challenge

'Als je het slim doet, kost het geen extra tijd'

5 mei is het niet alleen Bevrijdingsdag, maar ook de Internationale Dag van de Handhygiëne. Dat is niet voor niets. Ziekteverwekkers gebruiken jouw handen het liefst als taxi. Daarom kun je met een goede handhygiëne maar liefst 80 % van de besmettingen voorkomen bij kwetsbare oude mensen.

Blog van Paul Caesar, deskundige infectiepreventie

Voor een goede handhygiëne kun je het beste desinfecteren met handalcohol. Het is beter voor je huid omdat er een terug-vettende stof in zit waardoor je huid niet uitdroogt. Het is effectiever en het is ook nog eens sneller dan je handen wassen.

Doe de hygiëne challenge!

Als je het slim doet, kost het geen extra tijd

Handen wassen kost namelijk anderhalve minuut, terwijl het slechts 20 tot 30 seconden kost om je handen te desinfecteren met alcohol. Stel dat je per dag zo’n 40 keer je handen desinfecteert. Dan ben je met handen wassen totaal een uur kwijt. Wanneer je je handen desinfecteert gaat het om maximaal 20 minuten op een dag. Bovendien: wanneer het onderdeel van je routine is geworden, kun je al desinfecterend van de ene cliënt naar de andere lopen. Dan kost het je geen extra tijd!

Beschikbaarheid van handalcohol

Wat jou daarbij helpt is dat er overal ook echt handalcohol beschikbaar is. Zo wordt het je zo makkelijk mogelijk gemaakt. Vraag daar dan ook om bij de leidinggevende of aandachtsvelder. Wat goed werkt is als er handalcohol is bij de voordeur van het appartement, de ingang van het verpleeghuis en op de kar waar de ronde mee wordt gereden.

Huiselijkheid

Wees daarbij alert op weerstand. Soms wordt er gezegd dat al die handpompjes ten koste gaan van de huiselijkheid. Terwijl: je bent veel verder van huis als er een uitbraak komt van het Norovirus op jouw afdeling. Mensen die besmet zijn met het Norovirus moeten dan op de kamer blijven en mogen niet aan sociale activiteiten deelnemen.

Zerotolerance beleid

Hygiënisch werken is dus gewoon een vereiste waar niet over te onderhandelen valt. Zeker als het om handhygiëne gaat. Dit betekent een zerotolerance beleid. Simpelweg omdat je met kwetsbare mensen werkt die je moet beschermen. In veel sectoren, zoals de voedingsindustrie, is hygiënisch werken gewoon een keiharde eis. Maar de zorg loopt hier nog bij achter. Daar moeten we echt iets aan doen! De volgende vijf extra tips helpen jou hierbij!

5 tips voor een goede handhygiëne

  1. Laat je telefoon wat vaker liggen. Het is heel verleidelijk om vaak op je telefoon te kijken. Vervolgens ben je dan tig keer per dag wel je telefoon aan het poetsen, maar niet je handen. Ik zou zeggen: beperk die momenten en benut je tijd voor goede handhygiëne. Lees ook eens deze 10 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik
  2. Gebruik handalcohol en doe het goed. Wrijf de handalcohol in tot je handen droog zijn in plaats van dat je je handen gaat wapperen. Als de alcohol helemaal is verdampt, betekent dit dat het zijn werk goed heeft kunnen doen.
  3. Desinfecteer echt je hele hand. Dus ook je polsen en tussen je vingers en vingertoppen. Je kunt handhygiëne niet een beetje doen. Of je doet het helemaal goed of niet.
  4. Weet dat het in het begin even wennen is. Het duurt even voordat het onderdeel wordt van je routine. En daarom kan het in het begin voelen alsof het extra tijd kost. Maar wanneer je geoefend bent, kun je al lopend je handen desinfecteren kost het je niets extra.
  5. Zing een liedje in gedachten. Als je 20 tot 30 seconden je handen desinfecteert, heb je het goed genoeg gedaan. Maar hoe weet je wanneer er 20 tot 30 seconden voorbij zijn? Nou: wanneer je Happy Birthday hebt gezongen. Je kunt er ook natuurlijk ook een ander vrolijk deuntje voor uitzoeken. Zolang het maar bijdraagt aan jouw goede humeur!

Doe de hygiëne-challenge

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 200 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

Lees verder

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.