abr
Doe de challenge

5 tips voor goede handhygiëne

Je handen wassen of desinfecteren is een groot onderdeel van je dagelijks werken. En het is een belangrijk onderdeel van hygiënisch werken. Want je wil zo min mogelijk micro-organismen overdragen. 5 tips voor goede handhygiëne.

Doe de hygiëne challenge!

Deze tips zijn afkomstig van Paul Caesar, deskundige infectiepreventie. Hij schreef het blog ‘Als je het slim doet, kost het geen extra tijd’.

  1. Laat je telefoon wat vaker liggen. Het is heel verleidelijk om vaak op je telefoon te kijken. Vervolgens ben je dan tig keer per dag wel je telefoon aan het poetsen, maar niet je handen. Ik zou zeggen: beperk die momenten en benut je tijd voor goede handhygiëne. Lees ook eens deze 10 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik
  2. Gebruik handalcohol en doe het goed. Wrijf de handalcohol in tot je handen droog zijn in plaats van dat je je handen gaat wapperen. Als de alcohol helemaal is verdampt, betekent dit dat het zijn werk goed heeft kunnen doen.
  3. Desinfecteer echt je hele hand. Dus ook je polsen en tussen je vingers en vingertoppen. Je kunt handhygiëne niet een beetje doen. Of je doet het helemaal goed of niet.
  4. Weet dat het in het begin even wennen is. Het duurt even voordat het onderdeel wordt van je routine. En daarom kan het in het begin voelen alsof het extra tijd kost. Maar wanneer je geoefend bent, kun je al lopend je handen desinfecteren kost het je niets extra.
  5. Zing een liedje in gedachten. Als je 20 tot 30 seconden je handen desinfecteert, heb je het goed genoeg gedaan. Maar hoe weet je wanneer er 20 tot 30 seconden voorbij zijn? Nou: wanneer je Happy Birthday hebt gezongen. Je kunt er ook natuurlijk ook een ander vrolijk deuntje voor uitzoeken. Zolang het maar bijdraagt aan jouw goede humeur!

Doe de hygiËne-challenge

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 200 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

Lees meer

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.