X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr
Aan de slag

7 keer hygiënisch werken binnen 1 minuut

Hygiënisch werken hoort bij je werk als verzorgende of verpleegkundige. Dat vinden we allemaal heel logisch. Toch lukt het in de praktijk niet altijd en lijkt ‘schoon verzorgen’ ineens heel ingewikkeld. Dat hoeft het niet te zijn. 7 dingen die je binnen een minuut kunt doen om hygiënischer te werken.

norovrij de winter door

1. Doe je sieraden af

Sieraden en accessoires aan je handen en onderarmen zijn niet toegestaan. Dit geldt voor ringen (ook geen gladde trouwring), armbanden en polshorloges, maar ook voor piercings of een brace aan de hand of onderarm. Deze sieraden belemmeren het toepassen van handhygiëne op de juiste manier en zijn een bron van micro-organismen. Draag ook geen lange oorbellen of lange ketting.

2. Zorg voor schone kleding met een korte mouw

Schone kleding: het lijkt zo logisch. Het is echter belangrijk dat je niet alleen voor elke dienst schone kleren aan trekt (en als de kleding vies is), maar ook dat je het goed kunt reinigen. Was je kleding bij voorkeur op 60 °C. Tussen de 40 en 60 °C mag ook, maar dan is extra strijken of drogen in de droger noodzakelijk. Voor onder andere een goede handhygiëne is een korte mouw verplicht. Kleding mag ook niet loshangen.

3. Houd je nagels kort

Lange nagels zijn moeilijker om schoon te houden, kunnen handschoenen beschadigen en geven daardoor meer kans op het verplaatsen en overdragen van micro-organismen. Je nagels moeten daarom schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak (ook gellak) en kunstnagels zijn om dezelfde reden niet toegestaan.

4. Bind lange haren bijeen

Houd je haar schoon en was het regelmatig. Om te zorgen dat lang haar niet in contact kan komen met de cliënt, moet je het opsteken of bijeenbinden. Voor baarden en snorren geldt: goed verzorgd en kortgeknipt.

5. Met schone handen de kamer in en uit

Voor infectiepreventie is het juist naleven van de regels rondom handhygiëne noodzakelijk. Natuurlijk reinig je je handen op de juiste manier, maar ook op het juiste moment. Zorg wanneer je de kamer van een cliënt binnengaat dat je begint met het toepassen van handhygiëne. Hetzelfde geldt bij het verlaten van de kamer.

6. Gebruik je werktelefoon alleen met schone handen

Volgens de richtlijn kun je mobiele apparaten beter niet gebruiken tijdens contact met cliënten, maar in de praktijk is dat vaak niet haalbaar. Probeer mobiele apparaten altijd met schone handen te gebruiken. En reinig je smartphone of tablet na gebruik tijdens een behandeling met een reinigingsdoekje of desinfecteer met alcohol. Als je in een noodsituatie toch je telefoon met ‘vieze’ handen aanraakt, zorg dan in ieder geval voor handhygiëne na het gebruik en de eerder genoemde acties met je telefoon (reiniging en desinfectie).

7. Lever apparatuur veilig af voor volgend gebruik

Heb je gebruik gemaakt van een tillift of andere apparatuur? Zorg dan dat je collega die het apparaat na jou gebruikt, een schoon apparaat treft. Over het algemeen is huishoudelijk reinigen voldoende. Desinfectie is alleen noodzakelijk als je al extra infectiepreventiemaatregelen treft bij desbetreffende cliënt (bijvoorbeeld met BRMO) of als er zichtbaar bloed of andere lichaamsvochten aanwezig is.

Doe de handhygiëne-challenge

Wanneer was je je handen met zeep en wanneer juist niet? Hoe werkt een besmetting eigenlijk? Zorg dat je antwoord kunt geven op deze en nog meer vragen en begin vandaag nog samen met je team aan de hygiëne-challenge en kom Noro-vrij de winter door! In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 700 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

Lees verder

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.