X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr

Is een politieman nodig voor hygiënisch werken?

Doe de challenge

Hoe stimuleer je gedragsverandering in het hygiënisch werken binnen jouw organisatie? Die vraag stond centraal in de workshop ‘Veranderen doe je samen’ die adviseurs Martijn Simons en Nicolet van Eerd hielden op het grote congres ‘Thuis in het Verpleeghuis’ begin deze maand. ‘Na drie keer uitleggen dat schoonmaken belangrijk is, ben ik wel klaar’.

‘Wat is het vieste dat je ooit hebt meegemaakt in jouw organisatie?’, met die vraag openen Simons en Van Eerd de workshop. Verschrikkelijke verhalen van maden onder het matras tot een glas met ontlasting in de vaatwasser komen terug uit de zaal, tot grote walging en hilariteit van de aanwezigen. De vraag leidt echter wel tot de kern: hygiënisch werken blijft altijd een aandachtspunt.

Adviseurs Nicolet van Eerd en Martijn Simons

Bestuurder eindverantwoordelijk

‘En wie is bij jullie verantwoordelijk voor dat hygiënisch werken?’, vraagt Simons. ‘Welke rolverdeling is er?’ Volgens Simons is de bestuurder eindverantwoordelijk voor het infectiepreventiebeleid. Hij of zij moet geïnformeerd zijn en zorgen dat de randvoorwaarden om hygiënisch te werken, op orde zijn. De rol van de manager is het om het infectiepreventiebeleid uit te voeren, er op toe te zien dat het beleid wordt nageleefd en zorgen voor een goede aan- en bespreekcultuur.

Rollen

Maar hoe zit het dan met rollen als aandachtsvelder infectiepreventie, de specialist ouderengeneeskunde, de deskundige infectiepreventie en de verpleegkundigen en verzorgenden zelf. Simons en van Eerd gaan in op verschillende taken als surveillance (bijhouden hoeveel infecties zijn er ontstaan in de instelling), het bijhouden van protocollen, auditering, voorlichting en scholing en nog veel meer.

Adviseur Martijn Simons aan het woord

Aanspreekcultuur

Vooral de kwestie van het elkaar aanspreken op gedrag tijdens het werk, blijkt een heet hangijzer te zijn. Een aanwezige deskundige infectiepreventie zegt: ‘Ik moet soms tot drie keer toe mensen aanspreken op het dragen van sieraden of over hoe ze een woning achterlaten. Het lijkt soms het ene oor in te gaan en het andere oor uit te komen. Wat kan ik daar mee? Ik hoef toch niet constant politieagent te spelen?’ Een aanwezige zorgmanager reageert. ‘Na drie keer uitleggen is het wel genoeg. Dat wordt het tijd voor een serieus gesprek met de manager erbij zou ik zeggen.’

Online leeromgeving

De workshop wordt afgesloten met nuttige tips. ‘Ga het gesprek met je bestuurder over het feit dat er constante aandacht nodig is voor hygiënebeleid. Verstuur een maandelijkse nieuwsbrief, maak er een spel van, als je maar de aandacht vast houdt. En weet dat er een online leeromgeving beschikbaar is om met je team te oefenen en je kennis op peil te houden.’

DOE DE HYGIËNE-CHALLENGE

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 600 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

Lees verder

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.