abr

‘Voor gedragsverandering heb je een lange adem nodig’ (video)

Bij Zorggroep Almere hebben ze een vaste deskundige infectiepreventie en arts-microbioloog. Er is dus altijd aan aanspreekpunt voor vragen over hygiëne. Specialist ouderengeneeskunde Carola van Teunenbroek en verpleegkundige Henk de Bont vertellen in deze video hoe zij huiselijkheid en hygiëne combineren. Gedragsverandering vraagt een lange adem, maar volhouden en ondersteunen zijn volgens hen de sleutel tot succes.

Het lichamelijke contact dat de medewerkers van Zorggroep Almere met de cliënten hebben is essentieel voor de warme zorg die zij willen bieden. ‘Een arm om iemand heenslaan draagt bij aan het huiselijk gevoel, geeft troost’, vertelt Henk de Bont. ‘Maar daarna moet je ook weer verder met de volgende cliënt, dus is het erg belangrijk dat we om de hygiëne denken.’ Cliënten reageren volgens De Bont helemaal niet op de maatregelen, hij denkt dat het begrip er wel is.

Volhouden en doorgaan

Op basis van een 0-meting, waarbij gekeken is naar onder andere de organisatie, voorwaarden, kleding en persoonlijke hygiëne, heeft een deskundige infectiepreventie adviezen gegeven. Samen met een arts-microbioloog vormt deze deskundige een vast aanspreekpunt voor de organisatie. Volhouden en doorgaan is volgens Carola van Teunenbroek eigenlijk het belangrijkst. ‘Het gaat om gedragsverandering en dat heeft een lange adem. Het moet dus ondersteund blijven.’

In dit filmpje zie je verschillende posters over hygiënisch werken:

Lees verder