abr
Doe de challenge

‘Door infectiepreventie zorg je er juist voor dat het huiselijk blijft’

Als deskundige infectiepreventie kom ik regelmatig op locaties voor kleinschalig wonen. Vaak wonen daar 15 tot 16 ouderen, de meesten met dementie. Vaak denken bestuurders van deze organisaties dat ze niet hoeven te voldoen aan infectiepreventieregels. Het zou tot een ziekenhuissfeer leiden, terwijl de locatie huiselijk moet blijven. Of infectiepreventie nodig is, hangt alleen niet af van het soort locatie, maar wie er woont. De mensen op kleinschalige locaties, zijn net zo kwetsbaar als mensen die in een verpleeghuis wonen. Ook zij hebben te maken met problemen als verminderde afweer, incontinentie of doorligplekken.

Simone Krooshof, zelfstandig deskundige infectiepreventie

Simone Krooshof, zelfstandig deskundige infectiepreventie

AARDAPPELS SCHILLEN, TERWIJL MENEER JANSEN NAAR HET TOILET MOET

Zorgmedewerkers moeten op kleinschalige locaties ook eten bereiden en schoonmaken bijvoorbeeld. Dat maakt de noodzaak tot hygiënisch werken alleen nog maar groter. Grote verpleeghuizen kunnen het zich veroorloven om schoonmakers en voedingsdeskundigen in te huren. Maar bij een kleinschalige locatie kan het zomaar gebeuren dat een zorgmedewerker het aardappels schillen moet onderbreken, omdat meneer Jansen ineens nodig naar het toilet moet.

KLEINE STAPPEN HELPEN VEEL

Toch begrijp ik het wel. Voor kleine organisaties kan het ook lastig lijken om hygiënisch werken te realiseren. Je hebt immers geen aparte beleids- of kwaliteitsmedewerkers in dienst. Toch kun je met heel veel kleine dingen al ontzettend veel bereiken. Denk bijvoorbeeld aan: ring af, korte nagels, korte mouwen en: vuile en schone was scheiden.

HOUD PO-SPOELER UIT ZICHT

Laatst hoorde ik een directeur zeggen: ‘Mensen wonen hier en wij zijn hier te gast.’ Dat vind ik een mooi uitgangspunt. Toch moet je ervoor waken zo’n gedachte te letterlijk te gaan nemen. Dit uit zich dan in geen maatregelen nemen om hygiënisch werken mogelijk te maken, omdat dit een te grote inbreuk zou zijn. Terwijl het prima kan! Bij Azora Zorg, locatie Den Es in Varsseveld, hebben ze het mooi opgelost. Op elke woning is een po-spoeler aanwezig. Ze hebben twee woningen geschakeld en daar staan alle spullen in. Uit het zicht. Het is daar net zo huiselijk als een andere organisatie die ik ken waar ze helemaal niet aan infectiepreventie doen.

norovrij de winter door

MERENDEEL VINDT HET PRIMA SAMENGAAN

Natuurlijk, de bewoners zien wel de zeep- en desinfectiepompjes in het huis en op de kamers hangen. Maar uit het artikel ‘Hygiëne versus huiselijkheid in het verpleeghuis’ blijkt dat zij zich daar helemaal niet aan storen. Ze zeggen bijvoorbeeld: ‘Ik vind dat ideale dingen die aan de muur hangen’ of ‘Als ze maar vertellen waar het voor is’. Uit een poll van Resistentie Preventie op Facebook blijkt verder dat het merendeel van de 146 invullers (81 %) vindt dat hygiëne en huiselijkheid prima samengaan.

BESMETTING

Wat je immers wilt voorkomen is dat een bewoner besmet raakt door een resistente bacterie. Dan moet je iemand in isolatie gaan verplegen. Mensen komen er zelden vanaf, juist omdat ze qua gezondheid al zo kwetsbaar zijn door onderliggende problemen als dementie, urineweginfecties of diabetes. Dit betekent dat ze met blijvende maatregelen verzorgd moeten worden. Een bewoner ziet dan elke verpleegkundige continu met schort en handschoenen aan. En dit is nou precies mijn punt. Door infectiepreventie zorg je er juist voor dat het huiselijk blijft!

Simone Krooshof is als zelfstandig deskundige infectiepreventie aangesloten bij de beroepsvereniging VHIG. Ze is als adviseur betrokken bij het regionale coördinatieteam van het zorgnetwerk GAIN en in het landelijk programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’.

Doe de hygiëne-challenge

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 700 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

LEES VERDER

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.