X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr
aan de slag

7 manieren om je collega's hygiënisch bewuster te maken

Hygiënisch werken helpt om (resistente) bacteriën tegen te gaan. Als team heb je hierin een grote verantwoordelijkheid. Want: door goed hygiënisch te werken verspreiden bacteriën zich zo min mogelijk. Weet jij hoe je je collega’s bewuster laat worden van hygiënisch werken? We zetten 7 manieren voor je op een rij.

1. Bekijk de video ‘Verspreiding van bacteriën in het verpleeghuis’

Weet jij hoe snel bacteriën zich door het verpleeghuis verspreiden? Deze verspreidingsvideo geeft jou en je team inzicht hoe en wanneer dit gebeurt. Bijvoorbeeld tijdens de zorg van een kwetsbare oudere of tijdens de koffieronde. Bekijk de video en ga met elkaar in gesprek.

2. Neem foto’s van bepaalde voorwerpen met blacklight

Weet jij hoeveel bacteriën er op je smartphone zitten? Of aan de waskar? Neem foto’s van deze voorwerpen met blacklight en kom er achter hoeveel bacteriën er op zitten, zonder dat je dit ziet. Bespreek de foto’s met je team, zodat je de volgende keer ook écht die trouwring af doet.

Bron fotografie: Peter Molenaar

3. Bekijk de infographic antibioticaresistentie in verpleeghuizen

Bewoners is verpleeghuizen hebben een groot risico op een infectie met een (resistente) bacterie. Deze infographic brengt de risico’s in kaart. Bekijk de infographic en ga met je collega’s in gesprek. Wat kunnen jullie doen om het resistente bacteriën terug te dringen in het verpleeghuis?

4. Bekijk de video van Daphne Deckers die vertelt over haar resistente bacterie

‘Ik denk dat we zijn vergeten wat een simpele bacterie kan doen met je lichaam, omdat we de luxe hadden van geweldige medicatie. Maar nu komen we in een tijdperk waarin deze medicatie ons in de steek laat. Met de grote hoeveelheden antibiotica die rondgaan is het tijd dat we onszelf afvragen of we op de goede weg zijn,’ vertelt Daphne Deckers. Denk zelf de volgende keer eens na: ‘Is een antibioticakuur echt nodig bij deze bewoner?’ of kunnen we het probleem op een andere manier oplossen?

5. Hang de poster ‘Klaar voor je werkdag’ op

Met deze poster krijgen jij en je collega’s inzicht in de persoonlijke hygiëne op jouw afdeling. Bekijk de poster, controleer elkaar en ga met elkaar in gesprek.

Download de poster

6. Controleer de afdeling met een blauwe lamp/doos

Zijn jouw handen echt zo schoon na het wassen of gebruik van handdesinfectant? Controleer jouw afdeling eens met een blauwe lamp. Laat iedereen zijn handen insmeren met speciale UV lotion of concentraat. Op het blote oog is UV licht onzichtbaar, maar UV-lampen zien dit wel. Alléén door je handen grondig te wassen verwijder je de UV deeltjes van je handen.

7. Organiseer een hygiënemarkt

Een hygiënemarkt is een laagdrempelige manier om bewoners, collega’s en familieleden te informeren over het nut en noodzaak van hygiënisch werken. Bij Woonzorgcentrum Coornhert State organiseerde ze een hygiënemarkt voor bewoners én familieleden.

Wil je zelf een hygiënemarkt organiseren? Bekijk de zes tips voor een succesvolle hygiënemarkt.

DOE DE HYGIËNE-CHALLENGE

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 800 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

Lees verder

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.