X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr

Deelnemen aan het PPO: wat leverde het op?

Doe de challenge

Verpleeghuis en revalidatiecentrum Antonia deed mee aan het landelijke puntprevalentieonderzoek van RIVM. De uitslag was even schrikken vertelt specialist ouderengeneeskunde Koen Seegers in de PPO nieuwsbrief van RIVM.

Het verpleeghuis en revalidatiecentrum Antonia, dat valt onder de overkoepelende organisatie Azora in het oosten van het land, nam deel aan het PPO omdat het wilde weten in hoeverre er bijzonder resistente bacteriën (BRMO’s) aanwezig zijn. ‘We deden niet vanuit een individueel belang mee, maar vanuit een landelijk belang,’ vertelt Seegers. ‘We wilden niet de kop in het zand steken.’ Van de 30 deelnemende bewoners bleken er tien een resistente bacterie bij zich te dragen, verspreid over twee afdelingen. Seegers: ‘Dat wijst er dus op dat de resistente bacteriën zich hebben verspreid. Dat was even schrikken. Vermoedelijk bestond die situatie al enige tijd.’

Audit deskundige infectiepreventie

Daarna hebben we de deskundige infectiepreventie een audit laten doen, vertelt Seegers. ‘Ze bekeek hoe de schoonmaak en de zorgverlening wordt uitgevoerd met het oog op hygiëne. Op basis van die bevindingen is een plan gemaakt.’ Vooral de handhygiëne van de personeelsleden en het zogeheten handschoenenbeleid van de medewerkers huishouding kon beter worden nageleefd. Dit houdt onder andere in dat de medewerkers in de badkamer handschoenen dragen en ze meteen uitdoen als ze die ruimte verlaten.

Handhygiëne richtlijn

De schoonmaak is geïntensiveerd en de personeelsleden letten nu goed op de zogeheten 5 momenten-richtlijn voor handhygiëne. ‘Ze bedenken van te voren beter welke spullen ze nodig hebben in de badkamer zodat ze er niet uit hoeven om iets te pakken. Dan kunnen ze niets besmetten buiten de badkamer.’ Daarnaast is ervoor gezorgd dat de besmette bewoners één en dezelfde badkamer gebruiken. Dan kunnen ze anderen niet besmetten. ‘In de behuizing van Antonia delen 12 bewoners 4 badkamers; dat is best veel.’ In de nieuwbouwprojecten is dit verbeterd met een eigen badkamer voor een of twee bewoners.

Routine

Het gaat nu goed, maar de aandacht voor hygiëne moet natuurlijk niet verslappen, benadrukt Seegers. ‘Je bent best heel druk als je alle richtlijnen volgt. Het moet routine worden, anders vergeet je het,’ aldus Seegers. Daarom blijft de deskundige infectiepreventie de komende tijd regelmatig auditen. En in april gaan ze weer kweken om te kijken of de maatregelen die nu zijn genomen voldoen.

Inzichten puntprevalentieonderzoek

Al met al is Seegers blij met wat het PPO heeft opgeleverd. Het PPO heeft duidelijke inzichten opgeleverd waar we concreet mee aan de slag konden. Doordat mensen dicht op elkaar wonen en dezelfde badkamer delen, kan één bacterie zich gemakkelijk op die afdeling verspreiden. ‘Het is winst voor de organisatie: we hebben nu beter inzicht waar de risico’s liggen. Alleen met goede voorzieningen en richtlijnen kom je er niet. Het is moeilijk maar enorm belangrijk om de richtlijnen goed na te leven,’ zegt de specialist ouderengeneeskunde.

Audits risicoplekken

‘De uitslag heeft ons ook aangespoord om te kijken hoe het bij de andere verpleeghuizen van Azora gaat. Ook daar gaan we audits doen, in eerste instantie op de risicoplekken. Wij dachten dat we het goed deden, maar dat bleek dus niet het geval. Ik kan iedereen aanraden om er aandacht aan te besteden.’

Kennis nodig

Seegers vertelt dat ze al jaren een deskundige infectiepreventie in dienst hebben, die hen goed bij de uitslag van het PPO heeft geholpen, juist bij de praktische dingen. ‘Vóór het PPO waren er wel protocollen maar er was niet voldoende toezicht of ze werden uitgevoerd. We hebben de kennis, tijd en scholing van een deskundige infectiepreventie nodig. Zonder zo iemand kom je er niet.’

Bron: RIVM

DOE DE HYGIËNE-CHALLENGE

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 600 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

LEES VERDER

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.