abr

Landelijk onderzoek naar resistentie bacteriën van start

Waar, wanneer en bij wie komen resistente bacteriën voor in het verpleeghuis? Dat zoekt het RIVM in samenwerking met regionale zorgnetwerken uit in het landelijke puntprevalentieonderzoek.

Resistentie bacteriën zijn een groot probleem. Als drager van deze bacterie hoef je niet zelf ziek te worden. Zonder dat je het merkt, kun je de bacteriën wel doorgeven. Een infectie zoals een blaasontsteking is dan moeilijker te behandelen. Vooral bij kwetsbare ouderen.

Inzicht nodig in voorkomen resistente bacteriën

Om antibioticaresistentie effectief te kunnen bestrijden is het nodig om te weten waar, wanneer en bij wie in Nederland resistente bacteriën voorkomen. Op dit moment is het nog onduidelijk wat de omvang van de resistentieproblematiek is in verpleeghuizen. In het landelijke onderzoek worden 300 verpleeghuizen in heel Nederland onderzocht. Per verpleeghuis doen ongeveer 40 cliënten vrijwillig mee. Ze worden onderzocht of ze drager zijn van de enzymen Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) en Carbapenemase Producerende Enterobacteriën (CPE). Deze enzymen kunnen bepaalde soorten antibiotica afbreken of neutraliseren.

Puntprevalentieonderzoek

Het landelijk onderzoek is een puntprevalentieonderzoek. De eigen verpleegkundige of verzorgende voert het onderzoek uit bij de dagelijkse verzorging. Met een wattenstaafje wrijft zij over de huid rond de anus. Het verzorgingshuis verstuurt het wattenstaafje naar een laboratorium. Het laboratorium test het materiaal op de wattenstaafjes en stuurt de informatie terug naar het verpleeghuis. De arts van de cliënt geeft de uitslag.

Regionale zorgnetwerken

De verpleeghuizen kunnen met vragen terecht bij de regionale zorgnetwerken. Zij coördineren het onderzoek in hun regio. Het RIVM doet de landelijke coördinatie van het onderzoek en zorgt voor een rapportage. Deze rapportage geeft inzicht in het dragerschap van resistente bacteriën op landelijk niveau.

Met de verzamelde resultaten kunnen verpleeghuizen maatregelen nemen om verspreiding van resistente bacteriën tegen te gaan.

Lees meer