X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr

Nieuw: richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen

aan de slag

Kwetsbare ouderen lopen een groter risico op resistente bacteriën door verkeerd en teveel gebruik van antibiotica. Daardoor kunnen urineweginfecties moeilijker of niet meer behandeld worden. Verenso heeft hiervoor de nieuwe richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen gepubliceerd. Deze herziene richtlijn richt zich onder andere op diagnostiek, behandeling en preventie bij patiënten zonder blaaskatheter.

Doe de hygiëne challenge!

Urineweginfecties komen relatief vaak voor bij kwetsbare ouderen. Op basis van onderzoek is een aantal symptomen vastgesteld op basis waarvan de specialist ouderengeneeskundige of arts kan besluiten of hij wel of geen antibioticum voorschrijft. Soms kan dit ook betekenen dat de arts kiest voor een afwachtend beleid.

Antibioticaresistentie

Steeds meer bacteriën zijn resistent tegen de werking van antibiotica. Dat komt door verkeerd en teveel gebruik van dit medicijn. Het is daarom belangrijk om dit zoveel mogelijk tegen te gaan, omdat infecties moeilijker of niet behandeld kunnen worden.

Het project in gefinancierd vanuit het programma Aanpak Antibioticaresistentie in verpleeghuizen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bron: Verenso 

AAN DE SLAG

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 100 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

Lees verder