X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr

Stichting Humanitas met meerdere teams aan de slag met de hygiëne-challenge

Doe de challenge

Hygiënisch werken hoort bij goede, professionele zorg. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend. Het is belangrijk om hygiëne en infectiepreventie blijvend onder de aandacht te brengen. Bij locatie Terras aan de Maas van Stichting Humanitas is Frances Kessler samen met collega’s aan de slag gegaan met de hygiëne-challenge in de leeromgeving hygiënisch werken.

Opdrachten bevorderen bewustwording

Bewustwording is op dit thema ontzettend belangrijk en bij ons was dit toch wel weer weggezakt. We zijn daarom aan de slag gegaan met verschillende opdrachten van de hygiëne-challenge. In het begin was het wel even puzzelen met de tijd. We zijn allemaal erg druk. Maar we hebben hier uiteindelijk een goede en effectieve manier van werken voor gevonden!

We hebben met collega’s van verschillende zorgteams van onze locatie een projectteam gevormd. Gezamenlijk hebben we gekeken hoe we een thema van de hygiëne-challenge zo goed en effectief mogelijk konden doorlopen. Daar maakten we vervolgens een presentatie en plan van. En dat plan presenteerden wij weer aan collega’s. En hoe mooi is het dat wij hier ook nog extra punten mee kunnen halen voor het kwaliteitsregister V&V!

Aanspreekcultuur

Collega’s aanspreken op verkeerd gedrag wordt volgens Frances Kessler als lastig ervaren. “We willen niet van de hygiëne-politie zijn, maar al snel krijg je wel dat gevoel. Zeker als je een naaste collega wilt of moet aanspreken. Wij hebben er daarom voor gekozen om collega’s van verschillende teams uit te wisselen. Dan ben je geen directe collega en wordt het wat meer geaccepteerd!

Doe de hygiëne challenge!

Ga aan de slag met deze 4 tips

Wij merken dat collega’s na het doorlopen van een opdracht toch weer net wat bewuster zijn van het hygiënisch werken en infectiepreventie! Concrete tips die ik je kan geven bij het werken met de leeromgeving zijn:

  1. Maak per zorgteam een account aan op https://aandeslag.resistentiepreventie.nl en wijs één iemand aan (kartrekker) die de opdrachten voor zijn of haar zorgteam gaat voorbereiden.
  2. Bekijk met de aangewezen kartrekkers de opdrachten van de hygiëne-challenge en maak een plan. Voel je vrij om zelf te kijken hoe je opdrachten invult!
  3. Maak je collega’s enthousiast voor het plan. Trek bijvoorbeeld de aandacht met één of meerdere korte opdrachten uit de hygiëne-challenge, zoals één van quizzen of de poster ‘Klaar voor je werkdag’.
  4. Laat collega’s gedurende de opdrachten zelf actief meedenken, dan blijft het ook echt hangen!

DOE DE HYGIËNE-CHALLENGE

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 600 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

LEES VERDER

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.