X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr

5 redenen waarom ook die trouwring echt af moet

Vaak weet je het wel: (hand)sieraden moeten af. Toch maak je voor je trouwring graag een uitzondering. Want hij is glad. Of stel dat je hem verliest. In sommige zorginstellingen worden trouwringen zelfs toegestaan, omdat ze geen zin hebben in discussie. Maar je kunt niet hygiënisch werken met een (trouw)ring om. En dit is waarom.

Congres Samen sterk tegen antibioticaresistentie

1. Je kunt niet verantwoord handhygiëne toepassen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om voorkomen van besmetting met en verspreiding van micro-organismen. Met een ring om, kun je die handhygiëne echter niet goed toepassen. Dat geldt voor zowel het wassen als desinfecteren van je handen.

2. Die ring creëert een broedplaats voor bacteriën

Een ring is niet alleen een plek waar micro-organismen zich gemakkelijk kunnen verzamelen. Onder je ring is het warm en vochtig. Dat is een prima omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

3. Je versleept bacteriën van de ene naar de andere cliënt

Door het dragen van ringen versleep je allerlei micro-organismen van cliënt naar cliënt, waardoor er veel kans is op besmetting met bijvoorbeeld het norovirus of andere (diarree)virussen. Daarbij kun je zo’n virus ook mee naar huis nemen. Het probleem wordt nog groter als je een multiresistente bacterie verplaatst via je ring. Sommige cliënten zullen daar niets van merken, maar bij andere kan het grote problemen veroorzaken.

4. Handschoenen kunnen scheuren

Sommige zorgprofessionals denken dat ringen wel toegestaan zijn als ze altijd handschoenen dragen. Maar handschoenen kunnen scheuren door ringen. En soms ontstaan er hele kleine gaatjes, waardoor je zonder dat je er erg in hebt micro-organismen aan het verspreiden bent.

5. Cliënten kunnen het risico niet inschatten

Voor veel cliënten en hun naasten is het vooral van belang dat sieraden af zijn of onder handschoenen zitten, om verwonding te voorkomen (onderzoek Patiëntenfederatie Nederland). Cliënten vinden gladde trouwringen daarom niet zo’n probleem. Een trouwring hoor je om te houden. Vanuit hygiënisch oogpunt hebben ze hierin echt ongelijk. Om de cliënt en jezelf te beschermen is het zaak om ook die (gladde) trouwring af te doen.

Doe de hygiëne-challenge

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 200 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

Lees verder

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Doe de hygiëne-challenge