abr
Doe de challenge

6 tips voor hygiënisch omgaan met urine of ontlasting

Bewoners die hulp nodig hebben als ze naar het toilet moeten: daar heb je vaak mee te maken als je verpleegkundige bent. Hoe begeleid je ze dan op een hygiënische manier zodat je ook jezelf en andere bewoners beschermt? Deskundige Infectiepreventie Simone Krooshof geeft 6 tips.

Uiteraard weet je als verzorgende of verpleegkundige hoe je hygiënisch moet omgaan met urine of ontlasting. Deze tips helpen om je geheugen weer op te frissen.

1. Ken de risico’s

Wist je dat bacteriën zich voornamelijk via ontlasting en urine verspreiden? Als verpleegkundige kun je hiermee op verschillende manieren in aanraking komen. Belangrijk is om in ieder geval extra alert te zijn wanneer je bijvoorbeeld in aanraking komt met urine, ontlasting, een po, toiletbril, postoel, urinaal, urinezak of lichtknopje en deurklink in de wc. Bekijk ook de 5 momenten van handhygiëne om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

2. Bescherm jezelf voldoende

Draag altijd onsteriele handschoenen wanneer je een bewoner helpt bij het naar de wc gaan. Daarbij is het van belang dat je je handen desinfecteert voordat je handschoenen aantrekt en je handen desinfecteert na het uittrekken van de handschoenen. Gooi de handschoenen na afloop direct weg. Bestaat er kans op spatten van urine? Draag dan ook een plastic halterschort. Bestaat er kans dat urine in je gezicht spat? Draag dan eveneens een mondneusmasker.

3. Doe de po en urinaal met inhoud in de pospoeler

Het klinkt een beetje vies, maar dat is het juist niet. Wanneer je de po of urinaal namelijk met de hand leegt in het toilet, loop je meer risico op besmetting door het opspatten. De pospoeler kan de po en urinaal met inhoud prima goed reinigen en desinfecteren. Als er geen andere mogelijkheid is dan kan je de po of urinaal legen in het toilet. Daarbij is het van belang dat je handschoenen draagt, een plastic halterschort en een mondneusmasker. Zorg er verder voor dat er binnen je organisatie een procedure is voor het handmatig reinigen en desinfecteren van po’s en urinalen.

4. Ga zorgvuldig om met de katheter

Beperk het gebruik en de gebruiksduur van een katheter; breng een katheter alleen in op indicatie en evalueer regelmatig of deze indicatie nog aanwezig is. Vervang een verblijfskatheter volgens voorschrift van de fabrikant. Spoel nooit de blaas van je cliënt tenzij hier een medische indicatie voor is. Het spoelen van de blaas draagt namelijk niet bij aan het voorkomen van een urineweginfectie. Heeft iemand een urethrale katheter? Verzorg deze cliënt dan door dagelijkse hygiënische verzorging van de uitwendige genitaliën met water en eventueel PH-neutrale zeep. Gebruik geen desinfectans. Ook dit voorkomt namelijk geen urineweginfectie.

5. Vervang de urinezak op de goede manier

Bewoners die nog goed ter been zijn, kun je een beenzak geven. Andere bewoners die continentiehulpmiddelen nodig hebben, kun je een standaard urinezak geven. In principe vervang je de urinezak die aan de katheter zit wekelijks. Is er sprake van verstopping vervuiling of lekkage? Dan vervang je de urinezak eerder. Bij het vervangen zorg je ervoor dat het aansluitpunt van de nieuwe zak niet in contact komt met de omgeving. Mocht dit toch gebeuren dan is dit niet erg, maar desinfecteer dan wel het aansluitpunt met alcohol 70%. Voor het loskoppelen van de urinezak, desinfecteer je eerst je handen en trek je handschoenen aan. De urinezak leeg je vervolgens in de pospoeler waarna je hem weggooit.

6. Draag bij aan een veilige werkomgeving

Je werkgever hoort conform de arbowet voor een veilige werkomgeving te zorgen. Daar hoort dus ook bijvoorbeeld een pospoeler of een vermaalysteem bij. Indien deze niet aanwezig zijn, is het slim om binnen je eigen organisatie te inventariseren hoe er omgegaan wordt met urinelozing en stoelgang aan de hand van de richtlijn ‘Urinelozing en stoelgang’. Zo kan je bekijken of er in jouw organisatie soms sprake is van onveilige situaties en jouw werkgever hierop attenderen.

DOE DE HYGIËNE-CHALLENGE

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 600 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

LEES VERDER

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.