X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr

Video: persoonlijke beschermingsmiddelen

aan de slag

Tijdens je werk loop je het risico dat je in contact komt met (resistente) bacteriën. Het kan dan voorkomen dat je (resistente) bacteriën overdraagt van de ene cliënt naar de ander cliënt. Met persoonlijke beschermingsmiddelen, handschoenen, mondneusmasker en een schort, bescherm je jezelf en de cliënt. De kans op het overdragen van deze organismen wordt hiermee kleiner. Hoe trek je deze persoonlijke beschermingsmiddelen op de juiste manier aan en uit? Bekijk de video voor het goed voorbeeld.

Doe de hygiëne challenge!

Begin met het desinfecteren van je handen. Daarna trek je je schort aan. Daarna pak je het neusmondmasker, open je het masker met twee handen en plaats je het voor je mond. Verdeel vervolgens de twee elastieken boven en onder op je hoofd en druk de neusklem aan. Controleer nu of je masker goed zit. Hierna trek je je handschoenen aan.

Persoonlijke beschermingsmiddelen uittrekken

Na het behandelen van je cliënt trek je je handschoenen uit. Desinfecteer daarna je handen. Trek vervolgens je schort uit en werk van buiten naar binnen. Verwijder je mondneusmasker, begin met het onderste elastiek. Vervolgens haal je het bovenste elastiek van je hoofd. Let op! Raak je mondneusmasker niet aan. Desinfecteer tot slot je handen.

Tips en aandachtspunten

  • Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen die direct uit de verpakking komen en gebruik ze eenmalig
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn cliëntgebonden
  • Raak bij het uittrekken de voor- en buitenkant zo min mogelijk aan en pas daarna handhygiëne toe. Verwijder, als je meerdere beschermingsmiddelen aan hebt, altijd eerst de handschoenen. Gooi ze na gebruik direct weg

Bekijk meer algemene tips en aandachtspunten op de website van Zorg voor Beter

Bekijk ook eerdere how-to video’s

AAN DE SLAG

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 600 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag

Lees verder

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.