X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr

Video: Hoe maak je je smartphone schoon?

‘Smartphone is het nieuwe vaatdoekje’, kopte de NOS naar aanleiding van een onderzoek van V&VN. Uit hun peiling blijkt dat een derde van de ondervraagden de telefoon nooit of hooguit een paar keer per jaar schoonmaakt. De poll van Zorg voor Beter vorig jaar liet soort gelijke getallen zien. Terwijl 77 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen vanuit de werkgever verplicht is om een smartphone of tablet te gebruiken. Hoe maak je je telefoon het beste schoon? En welke afspraken kun je als organisatie maken?

Volgens de richtlijn kun je mobiele apparaten beter niet gebruiken tijdens contact met cliënten, maar in de praktijk is dat vaak niet haalbaar. Probeer mobiele apparaten in ieder geval altijd met met schone handen te gebruiken. Op die manier voorkom je besmetting. En reinig je smartphone of tablet na gebruik tijdens een behandeling met alcohol. Als je in een noodsituatie toch je telefoon met ‘vieze’ handen aanraakt, zorg dan in ieder geval voor handhygiëne na het gebruik. Een uitgebreide instructie volgens de richtlijn vind je in de video.

10 tips: smartphones en hygiëne

V&VN pleit voor een algemene richtlijn voor het reinigen van professioneel gebruikte telefoon en tablet. Uit de poll van Zorg voor Beter vorig jaar bleek ook dat slechts 10 procent van de organisaties richtlijnen had voor hygiënisch smartphonegebruik. Welke afspraken kun je met elkaar maken over het gebruik en telefonisch contact met elkaar tijdens de zorg?

Lees meer over de peiling van V&VN op hun website.

Lees verder