abr
Doe de challenge

Tips hygiënisch werken

Wil je zelf aan de slag met hygiënisch werken, maar weet je niet hoe? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Doe de hygiëne challenge!

Maak elk succes zichtbaar op jouw locatie

Deel elk klein of groot succes met je collega’s op een groot prikbord. Zo zie je in één oogopslag wat jullie allemaal al hebben bereikt op het gebied van bijvoorbeeld hygiënisch werken of infectiepreventie.

Zet thema hygiënisch werken als actiepunt op de agenda

Wil je echt aan de slag met hygiënisch werken? Laat het dan terugkomen op de agenda van je werkbespreking.

Zoek de samenwerking op voor een optimaal effect

Door met elkaar samen te werken kan echt iedereen aan de slag met hygiënisch werken.

Zorg dat je op de hoogte bent

Ben jij op de hoogte van het laatste nieuws rondom antibioticaresistentie en infectiepreventie? Daar zijn heel handige websites voor. We zetten ze hier voor je op een rij.

Zing een liedje in gedachten

Zing een liedje als je je handen desinfecteert. Als je dit 20 tot 30 seconden doet, dan heb je het goed gedaan. Neem bijvoorbeeld Happy Birthday. De ideale lengte om je handen te desinfecteren.

Zorg voor een aanspreekcultuur

Met elkaar ben je dagelijks bezig met hygiëne en hygiënisch werken. Als een collega iets niet doet volgens de afspraken, mag je hem daar best op aanspreken

Doorbreek de weerstand

Zoek een medestander in je team om het team in beweging te krijgen en écht aan de slag te gaan met hygiënisch werken.

Speel het spel: de strijd tegen de bacterie

Op de inspiratiedagen spelen deelnemers altijd het spel De strijd tegen de bacterie. Het spel kun je het best vergelijken met een escaperoom. In 45 minuten neem je het in teams op tegen de bacteriën én elkaar. Weet jij de opdrachten te voltooien en zo hygiënisch mogelijk te werken? Dan versla je de bacterie! Je kunt het spel spelen met 20 tot 100 deelnemers (in teams van 7-10 deelnemers).

Het spel is een leuke en energieke manier om het thema op de kaart te zetten. Je kunt het ook gebruiken aan het begin van een bijeenkomst of op de hygiënemarkt.

Voordat je aan het spel begint is er wel enige voorbereiding nodig. Ook zijn er twee begeleiders nodig. Er is een uitgebreide spelhandleiding om je op weg te helpen. Heb je vragen over het spel? Neem dan contact op met via info@resistentiepreventie.nl.

Introduceer hygiënisch werken op een leuke manier

Sanne Tilleman, algemeen verpleegkundige en taakhouder infectiepreventie bij De Liemerije deelt haar tip: Om de hygiëne-challenge onder de aandacht te brengen van collega’s en om hen te stimuleren, heb ik een presentatie gemaakt. De presentatie is een introductie van het programma. Wat houdt hygiënisch werken in? Wat komt er bij kijken bij het meedoen aan de hygiëne challenge? Door de presentatie breng je op een enthousiaste wijze het programma onder de aandacht. En krijg je een open en leergierige houding van het hele team. Bij ons op de afdeling heeft di enorm geholpen voor een enthousiaste deelname.

Geef nieuwe collega’s het hygiëneprotocol voordat zij starten

Krijg je binnenkort nieuwe collega’s? Geef dan voor hun eerste werkdag al het hygiëneprotocol. Dan zijn ze al op de hoogte hoe jullie omgaan met hygiëne en hygiënisch werken.

Bereid je teamoverleg goed voor

Om je collega’s mee te krijgen in het hygiënisch werken is het belangrijk om te weten wat je wil bereiken. Een teamoverleg is een perfect moment om je collega’s te vertellen wat er nodig is, welke hulp je nodig hebt en welke afspraken jullie als team maken.

Trek samen op

Margreet Hazekamp, manager Zorg en Welzijn bij Stichting Humanitas deelt haar tip om hygiënisch werken onder de aandacht te brengen. Laat managers en contactpersonen samen optrekken bij infectiepreventie (CIP’er). Organiseer je een bijeenkomst voor CIP’ers? Laat de manager dan regelmatig aansluiten. Door hen samen op te laten trekken ontstaat er een gesprek over wat de CIP’er en hun teamleden echt nodig hebben om hygiënisch te werken. Managers kunnen gelijk anticiperen en meedenken aan oplossingen.

Bijvoorbeeld: op locatie de Paden had de CIPer één van de behandelaren (recent gestart bij Humanitas) al twee keer aangesproken op het dragen van hand- en polssieraden. Bij toeval stapte de betreffende behandelaar het kantoor binnen terwijl de CIP’er en Margeet in gesprek waren. Ze gingen samen met hem in gesprek over de voorvallen. Ze gaven uitleg, vroegen of hij bij de start voldoende is geïnformeerd over hygiëne en infectiepreventie en legden uit hoe belangrijk het is om het goede voorbeeld te geven. ‘Het was een goed gesprek en het leukste was dat we later op de dag een berichtje van hem kregen waarin hij aangaf dat hij het fijn vond dat we hem uitleg hadden gegeven en dat hij er naar zou handelen. Een mooie co-productie! De prioriteit en het belang dat de manager aan infectiepreventie geeft is naar mijn idee een noodzakelijk voorwaarde om de CIP’er te ondersteunen en iedereen in het team mee te kunnen krijgen.’

Je kunt hier van de wc eten, zo schoon is het hier

Brain Stuivenberg en Rolyne van Dreumel gebruikten humor om zorgmedewerkers te enthousiasmeren om hygiënisch te werken. Ze organiseerden samen met aandachtsvelders een hygiënedag en verstuurden een prikkelende/humoristische uitnodiging ‘je kunt hier van de wc eten, zo schoon is het hier’ met een plaatje van een wc met eten er op.

Wissel uit met andere organisaties

Wissel uit met andere organisaties, zo leer je van hen en kun je elkaar versterken. Bij SWZP werken ze samen met een organisatie uit hun lerend netwerk. Die zijn aanwezig bij sessies over hygiëne en je merkt direct dat er dan veel uitwisseling ontstaat en ze dan al van elkaar leren. Een concrete manier om vorm te geven aan je lerende netwerk.

Vier alle successen

Wil je als team aan de slag met infectiepreventie en hygiënisch werken? Adviseur Elsbeth heeft een belangrijke tip voor jullie: Maak de stapjes klein en realistisch. En vier elk succes met elkaar.

Maak het persoonlijk

Doortje, adviseur Aanpak ABR in verpleeghuizen, deelt haar tip voor aandachtsvelders en hygiënieambassadeurs:

Laat zien dat je niet alleen hygiënisch werkt in het belang van je bewoners, maar ook in je eigen belang en dat van je dierbaren. Antibioticaresistentie is een groeiend probleem en steeds meer mensen krijgen te maken met een resistente bacterie. BN-er Daphne Deckers vertelt wat haar is overkomen in dit filmpje:

DOE DE HYGIËNE-CHALLENGE

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 200 teams gingen je voor!

Button - direct aan de slag