abr

Handhygiëne

Leren over het waarom, wanneer en hoe van goede handhygiëne

In deze brochure van het RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid en Milieu) vind je handige materialen, die je kennis vergroten over het waarom, wanneer en hoe van goede handhygiëne.

Gebruik de brochure als voorlichtingsmateriaal tijdens een teamoverleg of cursus over handhygiëne. Haal de posters uit de brochure en hang ze op een zichtbare plek.

Wil je handhygiëne op een leuke manier onder de aandacht brengen? Gebruik dan bijvoorbeeld de blauwe lamp. Of laat je teamleden hun handschoenen met vingerverf insmeren. Vraag ze vervolgens de handschoenen uit te doen zonder vingerverf op hun handen te knoeien. Zo laat je zien waarom ook dan het toepassen van handhygiëne belangrijk is.

Resultaat

1.
Meer kennis over het waarom, wie, hoe en wanneer rondom handhygiëne.

Do's

  • Gebruik de materialen voor een langere periode en wissel dan weer af. Zo worden medewerkers steeds opnieuw geprikkeld. Ga vooral ook oefenen hoe je de stappen van handhygiëne doorloopt
  • Betrek de deskundige infectiepreventie om mogelijke inhoudelijke vragen te kunnen beantwoorden. Zorg ook voor huishoudelijke medewerkers. Zij hebben ook invloed op de hygiëne op de afdeling

Dont's

  • Maak dat je er niet alleen voor staat. Zoek een maatje om samen deze manier van werken tot een succes te maken