X
Vragen?
Heb jij een vraag over hygiënisch werken of het opstarten van een ABR-traject? Stel je vraag direct aan een adviseur.
Stel je vraag
abr

Afspraak = afspraak

Verzorgende en verpleegkundige
aan de slag

Goed verzorgen = schoon verzorgen. Dat geldt zeker ook voor jou als verzorgende of verpleegkundige in een verpleeghuis. Ga dus bewust om met hygiëne. Regelmatig je handen wassen is niet altijd genoeg. Wees scherp op jouw gedrag en kijk goed om je heen. Zie jij kansen en is er ruimte voor verbetering? Tijd voor actie. Samen met je collega’s kun jij het verschil maken.

Op Resistentie Preventie vind je allerlei informatie, hulpmiddelen en inspiratie om je eigen hygiënisch werken en dat van je collega’s te verbeteren. Want schoon verzorgen is eigenlijk heel logisch. Ga met elkaar in gesprek. Of nog beter: ga aan de slag.

Aan de slag met het programma

Om antibioticaresistentie de wereld uit te helpen, spreken we met elkaar af ‘Goed verzorgen = schoon verzorgen’. Het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’ wil je helpen om je aan deze afspraak te houden, want afspraak = afspraak. Kom samen met je collega’s naar één van onze regionale inspiratiedagen of overtuig je teamleider of een kwaliteitsfunctionaris van het belang en start als team met de leeromgeving hygiënisch werken.

Handige instructievideo’s

Special voor jou als verzorgende of verpleegkundige hebben korte video’s gemaakt over hygiënisch werken. Want hoe was of desinfecteer je je handen nu op de juiste manier? Hoe gebruik je je telefoon goed en schoon? En hoe kun je het beste omgaan met gebruikt incontinentiemateriaal? Weet je trouwens al hoe snel een bacterie zich door het verpleeghuis verspreidt? Bekijk de video’s.

 • Handhygiëne
  Er zijn twee manieren van handhygiëne: wassen met water en zeep of het gebruik van handalcohol. Beide manieren zijn goed en kunnen in de meeste gevallen worden toegepast. Het is afhankelijk van de situatie wat je het prettigst vindt.
 • Handschoenen aantrekken
  Het juist gebruiken van handschoenen is belangrijk om niet alleen kwetsbare ouderen te beschermen, maar ook jouzelf. Bekijk de video hoe je handschoenen op de juiste manier aan- en uittrekt.
 • Smartphone schoonmaken
  77 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen zijn verplicht om gebruik te maken van een smartphone of tablet tijdens hun werk. Hoe maak je deze op de beste manier schoon
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
  Met persoonlijke beschermingsmiddelen bescherm je jezelf en de cliënt. Hoe trek je deze op de juiste manier aan en uit?
 • Wasgoed afvoeren
  Wasgoed op een hygiënische manier afvoeren is belangrijk om overdracht van bacteriën tegen te gaan. Ook wanneer er geen sprake is van een noodsituatie moet je vuil wasgoed hygiënisch afvoeren. Hoe zorg je ervoor dat je dit op de juiste manier doet?
 • Incontinentiemateriaal
  Hoe voer je gebruikt incontinentiemateriaal veilig af als er geen afvalzakhouder of pedaalemmer aanwezig is op de kamer van de cliënt. In deze video zie je het goede voorbeeld.

Altijd handhygiëne

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: handhygiëne is het allerbelangrijkst als het gaat om hygiënisch werken. Dit betekent je handen reinigen op de juiste manier en het juiste moment.

 • Handhygiëne: Op welke momenten?
  De vijf moment van handhygiëne van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn voor veel zorgmedewerkers best ingewikkeld of verwarrend. Daarom bedacht onderzoeker Gwen Teesing van GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC andere termen. Die ook nog een veel gemakkelijker te onthouden zijn.
 • Handhygiëne: Waarom doe je het niet altijd (goed)?
  Hoe belangrijk handhygiëne ook is, het lukt niet altijd om op het juiste moment je handen te wassen of desinfecteren. We onderscheiden hier vier soorten barrières voor handhygiëne: het ontbreken van faciliteiten, vergeten, bewust gedrag en de telefoon. Wat kun je doen om zo’n barrière weg te nemen?
 • 6 veelgestelde vragen over handhygiëne
  Handhygiëne is een heel belangrijk onderdeel van hygiënisch werken. Misschien is het zelfs wel het belangrijkste. Zeker als je verspreiding van en besmetting met ziektekiemen wil voorkomen. Maar hoe doe je dat nu op de juiste manier? 6 veelgestelde vragen beantwoord.
 • Vergeet ook je telefoon niet: 10 tips
  Mobiele apparaten, zoals een smartphone en tablet, zijn een bron van micro-organismen die schadelijk kunnen zijn voor de cliënt. Lees de tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik

Lees meer op Zorg voor Beter

Op het kennisplein Zorg voor Beter vind je betrouwbare en actuele informatie die zorgmedewerkers in de praktijk kunnen gebruiken om de ouderenzorg en zorg aan chronisch zieken te verbeteren. Ook over hygiëne. Je vindt er tips, antwoord op veelgestelde vragen, video’s, handige tools en instrumenten en e-learnings. Allerlei hulpmiddelen om van hygiënisch werken een gewoonte te maken.

Voorbeelden uit de praktijk

 • Een snelle voorwas is wel zo hygiënisch
  Het is weinig elegant om familieleden van bewoners met incontinentie een plastic zak met vuile kleding mee te geven. Maar die kleding zelf even op de hand voorwassen is in strijd met de hygiëne-eisen in het verpleeghuis. Verpleegkundige Danique Willems zocht een andere oplossing.
 • Een ideale hygiëneoplossing voor slechts vijftig euro per jaar
  Gebruikt incontinentiemateriaal in een pedaalemmerzak doen als je een bewoner verschoont. Zo simpel kan een oplossing zijn als je gaat nadenken over de vraag waar je dat materiaal laat als je de bewoner aan het verschonen bent.
 • Hygiënisch werken blijvend onder de aandacht brengen?
  Het belang van hygiënisch werken neem toe, omdat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica. Daarom is Greet van der Tempel aandachtfunctionaris infectiepreventie in DrieMaasStede. Zij vertelt ons over wat er goed werkt als je dit onderwerp in je eigen organisatie onder de aandacht wilt brengen.
 • We moeten hygiëneregels blijven herhalen, anders versloft het weer
  Antoinette Bosman is verzorgende bij IG WoonzorgCentrum Weideheem en was besmet met de MRSA-bacterie. Een half jaar lang mocht zij niet met cliënten werken omdat de antibiotica steeds niet aansloeg. Haar organisatie gaat nu beter om met hygiëneregels.
 • Handhygiëne is belangrijk voor medewerkers én bewoners
  ‘Tijdens mijn opleiding kwam het onderwerp antibioticaresistentie niet aan bod. Pas toen ik in mijn afstudeerperiode de beroepsbegeleidende leerweg deed bij Woonzorgcentrum Ruitersbos in Breda kwam het ter sprake’, vertelt verpleegkundige Amber Borburgh.
 • Verzorgende Floor ziet infectiepreventie als haar opdracht
  Over hygiënisch werken bestaan veel vragen op de werkvloer merkt ook verzorgende IG Floor Reijnders. Ze is hygiëne kwaliteitsmedewerker (HKM) en organiseerde binnen haar zorgorganisatie een bijeenkomst over antibioticaresistentie.
 • Je biedt kwetsbare ouderen een veilig thuis
  In het begin stond bij Zorggroep Groningen gezelligheid en huiselijkheid centraal, maar gaandeweg kwamen ze er achter dat het toch anders is dan thuis. Verzorgende Anke Stutvoet vertelt in deze video over haar ervaringen.

Lees verder

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom Resistentie Preventie? Volg ons dan op Facebook.

Aan de slag